Posts Tagged 'design'

Így tömegközlekednek Dubaiban – zölden, gyorsan

A BKV és a MÁV agóniáját elnézve még savanyúbb a szőlő az olyan fejlesztéseket látva, mint amilyen Dubai forradalmi tömegközlekedési koncepciója is, amellyel pl. a Dubai és Abu Dhabi közötti 150 km-es út 30 perc alatt teljesíthető lesz. Akárcsak a Széll Kálmán tér – Hűvösvölgy, jobb napokon, ha nem gyullad ki/robban le épp semmi. (látványos videó ld. alább)

2011 tavaszán mutatták be Dubaiban, a nemzetközi tömegközlekedési vásáron (World Exhibition of the International Association of Public Transport) az első ránézésre limuzinnak látszó, de egy busz hosszával és szélességével rendelkező, 23 utast szállító “Superbust“. A holland tervezésű szupergyors és szuper-környezetbarát elektromos jármű szerény 250 km/h-val halad, és mindeközben fele annyi CO2-t bocsát ki, mint egy átlagos új autó.

A 15 méter hosszú járművet a Delfti Egyetem professzora, Wubbo Ockels tervezte (aki nem mellesleg 1985-ben az első holland állampolgár volt, aki űrutazáson vett részt), a designért pedig a Ferrarinak is dolgozó olasz Antonia Terzi felelt. A jegyárakról nincs infónk egyelőre 🙂 .

A környezettudatos nevelés Dániában az óvodai épülettel kezdődik

Amíg itthon egyelőre sajnos az óvodai férőhelyek bővítése a megoldandó kérdés, addig tőlünk északra egészen más áll már a fókuszban. Egy éve készült el az a projekt Koppenhágától 30 km-re, amely a tervek szerint a jövő óvodáinak mintája lesz Dániában és Európában is. A 100 gyermek és 30 felnőtt számára kialakított épületkomplexum az aktívház koncepció jegyében épült: energiamérlege pozitív, szén-dioxid semleges, és a friss levegőnek és a természetes fénynek köszönhetően ideális tér a közösségi élethez, a játékhoz és a neveléshez gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

A VELUX Cégcsoport székhelyén, Hørsholmban található a Napház (Solhuset) névre keresztelt integrált bölcsőde-óvoda. Az épület azzal a céllal készült, hogy a hasonló funkciójú közösségi épületek és közintézmények felelős és környezettudatos építészeti alapját határozza meg. Emellett bemutatja és megtanítja a gyermekeknek, hogyan élhetnek harmóniában környezetünkkel. Az aktívház koncepciónak megfelelően az épület rendkívül energiahatékony, a működéséhez szükséges energiát saját maga állítja elő, sőt, még többletet is termel. Az épület nincs káros hatással a környezetére, valamint a friss levegő és a tereket betöltő természetes fény pozitív hatást gyakorol minden ott tartózkodóra.

Gunther Zsolt építész, a Nemzetközi Aktívház Szövetség alelnöke a projekt kapcsán elmondta: „Az energianyereség optimalizálása, a természetes fény ideális mennyisége és a beltéri környezet emberközeli kialakítása újabb és újabb kihívások elé állítja az építészeket. Sajnos nagyrészt olyan megoldások születnek, melyek építészeti minőségüket tekintve középszerűek. Csupán ritkán készülnek olyan épületek, melyek a szükségből erényt kovácsolnak, és a formai kötöttségeket innovatívan értelmezik. A Solhuset ezek közé tartozik: az óvodára boruló hullámzó tető hol energianyerő felületként, hol tetőablakként működik. A belső terek feszültséggel telítettek, hiszen az átlátások, a szomszédos helyiségeken keresztül feltáruló külső, a tetőn közvetlenül besütő nap a nagyobb építészeti egység és a természet állandó jelenlétét sugallja. Az épület a belső és a külső viszonyát tematizálja szakadatlanul, ezáltal a legelementárisabb építészeti élményt, a tériséget hozza elérhető közelségbe. Ennél többet pedig egyetlen építész sem kívánhat magának.”

Energiahatékonyság és szén-dioxid semlegesség

Az 1300 négyzetméter alapterületű intézmény energiaszükségletét több forrásból fedezi: a szükséges hőmennyiség előállításában a nagy hatásfokú hőszivattyú és a napkollektorok játszanak szerepet, míg a napelemek éves szinten 9 kWh/m2 többletenergiát termelnek elektromos áram formájában. A Napház csekély energiafogyasztását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy elhelyezkedése, szerkezete, a felhasznált anyagok, a napkollektorok és a beltéri légállapotok intelligens szabályozása révén energiafogyasztása megfelel a Dán Építési Szabályzat szigorú 2015-ös (51 kWh/m2/év) energetikai elvárásainak. Az épület ezt az értéket megújuló energiaforrások használata nélkül is képes biztosítani.

Friss levegő és „fényben fürdő” belső terek, intelligens vezérlésű rendszer

Az aktív Napház a sok napfénynek és a friss levegőnek köszönhetően egész évben kellemes és egészséges belső komfortot biztosít a gyerekeknek. A tetőn időjárásjelző állomás kapott helyet, mely szenzorok révén érzékeli a belső tér széndioxid-szintjét is. A vezérlés szükség szerint nyitja-zárja az ablakokat, valamint az időjárási feltételek szerint kapcsolja fel vagy le a világítást. Nyáron a túlzott napsugárzás és meleg ellen a nyílászárók külső árnyékolói nyújtanak védelmet. A belső terek kialakításánál olyan természetes anyagokat használtak, melyek minimális hatással vannak a beltéri levegő összetételére.

A felnőttek és a gyermekek egészségére, közérzetére és koncentrációs képességére a friss levegőn túl a természetes fény is jótékony hatással bír: az összes ablak bevilágító felülete az épület alapterületének csupán 28%-a, a közösségi szobákban a világítási tényező* eléri a 7%-ot, a legbelsőbb helyiségekben pedig a 4%-ot is. Ugyancsak a napfény lehető leghatékonyabb felhasználásához járulnak hozzá a dél-keleti és dél-nyugati tájolású, homlokzati nyílászárók, valamint a zöldtetőkbe épített tetősíkablakok. Az egészséges beltéri környezet kialakításának ezen eszközeit és az aktívház koncepció alapelveit érdemesnek tartom alkalmazni a hazánkban megvalósuló iskola-felújítások során is” – tette hozzá Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze.

Egyensúlyban a környezettel

Az épület jellegzetessége, hogy a tervezők a kialakítás során nagy figyelmet szenteltek annak, hogy megjelenésében, elhelyezkedésében és szerkezetében is a lehető legnagyobb mértékben harmonizáljon a környezetével. A Napház alakjának meghatározásában, tájolásában valamint az ablakok elhelyezésében fő szempont volt, hogy a hőnyereség és a „fénynyereség” maximális legyen a háromszögletű telken.

A kivitelezés során olyan természetes anyagokat használtak, melyek teljes életciklusuk során környezet-semlegesek; az épület homlokzata fa burkolatot kapott, nehézfémek és oldószer használata nélkül. A háromszög alakú épület tetején északi és déli tetősíkok váltakoznak. A déli síkokon 50 m2 napkollektor és 25 m2 napelem sorakozik. Az extenzív zöldtetőre telepített pozsgás növények pedig jól gazdálkodnak a csapadékkal.

Arányait, felépítését és térelrendezését tekintve az épület leginkább egy kis falura hasonlít: a három részre osztott belső teret utcák, átjárók és fülkék tagolják.

Az igazi FA-PAD

Egy holland csapat megvalósította mindazok álmát, akik rettegnek, hogy egy parkban/erdőben nem tudnak mire ülni – nekik készült el az igazi FA-PAD, a hordozható, bármikor fel-leszerelhető mobilülőke, amihez más nem kell, csak egy fa, amire ráerősítjük. Az Aandeboom munkájától én annyira nem vagyok elájulva, mint amekkora most körülötte a paláver a neten, egyrészt szerintem a fák sem örülnek neki 🙂 meg hát ki cipeli ezt magával? Elég furán nézne ki…

A világ első LEGO üvegháza debütál a Londoni Design Fesztiválon

A szombaton nyitó Londoni Design Fesztiválon mutatják be a világ első LEGO-ból épített üvegházát, a LEGO Greenhouse-t. A 100.000 darab LEGO-ból készült “építmény” különlegessége, hogy teljesen üzemképes, tehát nem csak design elemként funkcionál, szépen virulnak benne a saláták, virágok. A díjnyertes Sebastian Bergne designert kérte fel a LEGO UK, hogy tervezze meg az első üvegházukat, aki egy megelevenedett gyerekkori álomként írta le a munkát. És annak ellenére, hogy a plafonon és a falakon túl még a földnek látszó barna aljazat is LEGO-ból készült, a benne élő paradicsomok, napraforgók nagyon is valóságosak.

via: Inhabitat

Ha hív a természet… – városkép-építő vizelde

Városi környezetben a nyilvános vizelés problémaköre egyértelműen valami nem kívánatos dolog – volt eddig. Mostantól a “szükség” nem szennyezi, hanem szépítheti a várost. Budapesten évek óta kardinális kérdés a nyilvános WC-k helyzete, és egyelőre nem is nagyon látni igazán érdemi előrelépéseket, ha fecskék már fel-fel tűnnek is. Érdemes lenne megfontolni az alábbi ötletet. Eddie Gandelman “Ha hív a természet” nevű projekt-toalettje ugyanis nem csak megkönnyebbülést, de szebb városképet is magával hoz – méghozzá a vizelet felhasználásával.

Így működik (már amennyit találtam róla): a vizelet ugye tele van foszforral, és ha megfelelően van elosztva, kezelve – ahogyan Gandelman ötletében is – akkor kiválóan táplálható így egy designos toaletten keresztül a városképet javító zöld növényzet. Egy toxikológus professzor közreműködésével 3 lépésben tisztítják, kezelik és ki tudja, mi mindent csinálnak a vizelettel, ami a 4-es blokkokban épülő köztéri toalettekbe “érkezik”.

A Trendhunter írója például egyenesen azt vizionálja, hogy éttermek majd a vizeleten termesztik a fűszernövényüket frissen az utcán.

Egy hibája van – nekem úgy tűnik, ez csak a férfiak számára jelentene menekülést, női verziót nem nagyon találtam. Továbbá az sem tisztázott, hogy a filter kiszűri-e rendesen a különféle gyógyszermaradványokat, ami – mint a “férfiak vs. fogamzásgátló maradék a vízben” városi legenda óta tudjuk – veszélyesek.

Élet-adó szelektív kukák hajléktalanoknak NY-ban

Te is jártál már úgy, hogy a fele Caffe Latte ott lötyögött a papírpohárban, kidobtad, de közben arra gondoltál – ez valakinek talán jól esne? Nos erre ad “választ” a Toss with Care teszt-projekt NY-ban. Egyelőre nem tudtam még eldönteni – ez szuper jó ötlet, vagy inkább megalázó. De az álszenteskedésnek nem engedve: inkább előbbi. Nicole Howellt, a neves NY-i Pratt Institute for Design végzősét a hajléktalan-világ “inspirálta”, nekik tervezte az alábbi többfunkciós, nem éppen hagyományos szelektív kukát. Az alkotás célja a naponta több tonna, szemétben végző, azonban fogyasztható étel/ital “megkímélése” a rászorulóknak. Persze, ebben a formában egyelőre csak kis lépésben.

Ha másra nem, arra már is biztosan jó lenne, hogy elgondolkodjunk – mennyi felesleges élelmiszert vásárolunk majd dobunk ki minden héten. A kávés-pohár tartó pedig különösen szimpatikus ötlet, különösen az utcán csakis literes Starbucks pohárral rohanók városában.

Esőre nagyon megtetszett ez a teszt-projekt (és csak alaposabban utána olvasva, a kommenteket böngészve bizonytalanodtam el), mert már számtalanszor jártam úgy, hogy nem bírtam megenni valaminek a felét, és sajnáltam kidobni, de egy hajléktalan kezébe adni direkt – na az is kínos. Ez végeredményben egy indirekt megoldás, akárhogy is megy a szüttyögés sok kommentben más oldalakon, hogy ez mennyire megalázza azokat, akik onnan veszik ki.

És íme egy kis videó a projektről – ahogy a meghagyott ebéd és az éhes ember egymásra találnak. Tetszik.

Toss With Care from Nicole Howell on Vimeo.

A párizsi BKV őrült/zöld szervízközpontja

Egy nagyváros tömegközlekedési vállalatának szervízközpontjáról nem feltétlenül az a kép jut eszünkbe, ami Párizsban kinőtt a földből tavaly ősszel (ld. BKV járműjavító telepek 🙂 ). A francia főváros metró és buszhálózatát üzemeltető RATP új központja mégis inkább hasonlít az UP! című (általam nagyon kedvelt) rajzfilm lufin elszálló házához, semmint egy unalmas nagyvállalat műszaki épületéhez. Ez is azt bizonyítja, igenis lehet egy szervízépület zöld és egyben izgalmas is.

Külön kedvencem a szerelők vicces öltöző-mosdója (ld. alább), ami szerintem nagyon kreatív módon lett kialakítva. És ez nem jelent egyet a magas költségekkel, egyszerűen kedves arcát mutatja a francia BKV. Az eredmény egyébként Stephane Maupin tervező munkáját dicséri.

A 3400 nm-es, ötemeletes blokk olyan, mintha bármelyik pillanatban elrepülne, azonban a helikopterre emlékeztető lapátok valójában napelemekkel borított energiatermelők, s nem utolsósorban az épület szellőztetőrendszerének is aktív részesei. A központ a nem mindennapi fejlesztésekkel kiérdemelte a HQE (Haute Qualité Environnementale) címet, amivel a zöld-épületeket ismerik el Franciaországban.

jealousy


Kövess minket!


Facebook

Twitter

Ide írj nekünk!

greenpolis@gmail.com

HVG Goldenblog 2010 – 4. helyezés

Twitter

  • Egy hatalmas példa a 2016-os olimpia zöld megoldásaira: 105 méteres energiatermelő vízeséstorony is Rio partjainál bit.ly/NlwzBn 4 years ago
  • Las Vegasban 1.4 millió $-ból megépült a világ legnagyobb, 500.000 újrafelhasznált sörösüvegből készült épülete bit.ly/LRfCxq 4 years ago
  • A VELUX Cégcsoport 11 millió eurót fordított 2009 óta CO2 csökkentésre, és 8000 tonnával mérsékelte is a kibocsátást ishttp://bit.ly/LeuqJx 4 years ago
  • A válság előnyei: kiszuperált szupermarketből díjnyertes közkönyvtár Texasban bit.ly/N8B9Aa 4 years ago
  • Betört a zöld a luxusparadicsomokba is, 1.4 millió $-os tengerparti villa, kizárólag újrafelhasznált konténerekből bit.ly/PdNs47 4 years ago

Iratkozz fel, és minden zöldségről frissen értesítünk!

Csatlakozz a 12 követőhöz


%d blogger ezt kedveli: