Az új francia trend: kukásautók helyett lovaskocsik

Környezetbarát, harmad annyiba kerül a városnak, ráadásul cuki is – ezek az előnyei a lovak/szamarak által húzott kukás-szekereknek a kukásautókkal szemben. Mára több mint 60 francia városban (de Szicíliában is) találkozhatnak a lakosok reggelente pöfögő teherautók helyett lovaskocsikkal. Egy teherautó éves költsége 5000-7000 euró (+ meg is kell venni 25.000-ért), egy szamáré 1000-1500 euró (ráadásul tovább is él, nem csak 4-5 évig használatos 🙂 ).

Az újrahasznosításra kerülő háztartási szemetet szállító nagy kukáskocsik – a kisebb, középkori utcákkal rendelkező településeken – rendszeresen elállták a forgalmat, szennyezték a levegőt, azaz semmilyen szempontból nem voltak praktikusak. Ekkor merült fel, hogy van megoldás, és ha valami bioüzemanyaggal megy kizárólag, na az a lovaskocsi.

Az egyik ilyen város a délkeleti országrészben található Perpignan nagyváros melletti Peyrestortes, amely valóban egy középkorban játszódó film díszletéül szolgálhatna. A polgármester, Jean Baptiste szerint a lovas kukáskocsi nem csak zöld, de költséghatékony megoldás is a mai kemény gazdasági időkben. Mint elmondta, fogta magát, eladta a kukáskocsikat, és helyette vett két igáslovat.

Hasonlóképpen vélekedik Saint Prix polgármestere, Jean-Pierre Enjalbert is, aki szerint ráadásul a lakosság tudatos, felelős hozzáállását is növeli az, ha a kerti/háztartási hulladékért pacik állítanak be. Ő konkrét összeget is említ: amíg korábban 107 euróba került tonnánként a hulladék feldolgozása a szállítással együtt, most, hogy a lakosság többet komposztál és lovaskocsik álltak be a teherautók helyett, már csak 37 eurót kell fizetniük tonnánként. A többi között sikeresen fut a lovas-projekt Trouville-benVendargues-ben is.

Sőt, az ötlet már Szicíliában is bevált korábban. Castelbuono városának polgármestere, Mario Cicero 2007-ben állított munkába szamarakat. A lakosság szkeptikus volt, de 3 év alatt 34%-ot spóroltak a szemétszállításon. Azóta Mario még több szamarat vett, a lakosság pedig támogatja.

Persze voltak városok, ahol pár hónap után csődöt mondott a projekt. A projektben úttörő Sita szerint (Franciaország egyik legnagyobb hulladékkezelő vállalata) a kudarc vagy a települési viszonyok, vagy lovak alkalmatlansága miatt, vagy pedig a kocsivezetők felkészületlensége miatt történhet meg. A legjobban ez a rendszer szűkebb utcákkal rendelkező, laposabb, kisebb településeken működik, ahol 20 km-es kört kell bejárnia egy-egy kocsinak.

jealousy

Reklámok

3 Responses to “Az új francia trend: kukásautók helyett lovaskocsik”


 1. 1 Fábry Szabolcs március 18, 2011 - 10:38 de.

  Tetszik az ötlet, meg is valósítanám, jártam a szemétszállítás ügyében a szemétszállító cégnél, de állítólag nálunk durvák és barátságtalanok a szabályzók, nem engednek ilyesmit. Igaz ez? Kihez forduljak, ha ezügyben szeretnék továbblépni?
  Fábry Szabolcs polgármester
  Nagyvázsony

  • 2 greenpolis március 24, 2011 - 8:24 de.

   Kedves Szabolcs, sajnos én sem tudok így hirtelen választ adni a kérdésére, hogy mely szervekhez kell pontosan fordulni ez ügyben. Ugyanakkor van egy javaslatom, hogy kik tudnának gyorsan szakértői tanácsot adni Önnek ebben az ügyben, nemrégiben írtam egy posztot a blogra (ld. alább) egy kapott közlemény alapján, amely a GreenFlow független környezetpolitikai műhely hulladékkezelő és egyéb zöld-tréningjeiről tudósít (április 6-tól lesz az első ilyen esemény Hollókőn). Ezek a tréningek önkormányzati és államigazgatási szakembereknek szólnak.

   Ha felhívja az alábbi cikkben található telefonszámok egyikét, egészen biztosan gyors választ kap kérdéseire.

   Nagyon bízom benne, hogy sikerrel járnak, és úttörők lesznek Magyarországon az alternatív szállítással, nagyon tetszik ez a francia kezdeményezés 🙂 . Sok sikert Önöknek!

   Íme a cikk, amelyben az elérhetőségek is megtalálhatóak:

   https://greenpolis.wordpress.com/2011/02/17/komplex-kornyezetvedelmi-trening-zold-szakembereknek/


 1. 1 Közlekedős sorozat 3. rész | Sophie writes Visszakövetés - október 14, 2010 - 11:57 du.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Kövess minket!


Facebook

Twitter

Ide írj nekünk!

greenpolis@gmail.com

HVG Goldenblog 2010 – 4. helyezés

Twitter

 • Egy hatalmas példa a 2016-os olimpia zöld megoldásaira: 105 méteres energiatermelő vízeséstorony is Rio partjainál bit.ly/NlwzBn 5 years ago
 • Las Vegasban 1.4 millió $-ból megépült a világ legnagyobb, 500.000 újrafelhasznált sörösüvegből készült épülete bit.ly/LRfCxq 5 years ago
 • A VELUX Cégcsoport 11 millió eurót fordított 2009 óta CO2 csökkentésre, és 8000 tonnával mérsékelte is a kibocsátást ishttp://bit.ly/LeuqJx 5 years ago
 • A válság előnyei: kiszuperált szupermarketből díjnyertes közkönyvtár Texasban bit.ly/N8B9Aa 5 years ago
 • Betört a zöld a luxusparadicsomokba is, 1.4 millió $-os tengerparti villa, kizárólag újrafelhasznált konténerekből bit.ly/PdNs47 5 years ago

Iratkozz fel, és minden zöldségről frissen értesítünk!

Csatlakozz a 11 követőhöz

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: