A Ground Zero közelében épül Amerika első zöld mecsete

Bookmark and Share

A Cordoba House – vagy “Ground Zero Mosque” több szempontból is érdekes projekt. A mecsetnek már az elhelyezkedése/léte is vitatéma ellenzői (így Sarah Palin) köreiben – Alsó-Manhattanben épül, mindössze 180 méterre az egykori WTC helyétől, a Ground Zero-tól. A többfunkciós közösségi térként is működő épület emellett az Államok legzöldebb (illetve inkább első zöld) iszlám kulturális központja lesz.

Mint azt Ibrahim Abdul-Matin (a Green Deen: What Islam Teaches About Protecting the Planet című könyv írója) elmondta, a LEED-minősítéssel (Leadership in Energy and Environmental Design) rendelkező épületet az építők Cordoba House helyet szívesebben hívják Park51-nek.

Szerintük ugyanis a belvárosi Park Place-n elhelyezkedő központ nevével is az iszlám vallás és a környezet (talán kevésbé közismert) fontos kapcsolatára kíván rávilágítani. A Korán például “a Föld szolgálatára” szólítja fel az embereket (“stewards of the Earth”), valamint arra, hogy a természet minden kincsével “szent” dologként bánjanak.

Az elnevezésben fontos szerepe volt a “park” szónak, mert mint mondják, a parkok zöldek, a parkokban gyerekek játszanak önfeledten, és főleg: a parkok “nem vitatott”terek – mindenki szereti őket.

A projekt támogatói szerint ez az épület jól szimnbolizálja majd az USA vallási szabadságba és toleranciába vetett megingathatatlan hitét. Az ellenzők azonban a 09.11-i tragédiára emlékeztetnek, és szerintük a kulturális és vallási központ építése olyan, mintha sót szórnának Amerika friss sebeire. Az építők ugyanakkor kijelentették, minden ellenzőt, így Sarah Palint is szívesen fogadják majd a központban.

A Park51 építői azonban szilárdan vallják: hidat építenek a kultúrák és az emberek között.

A központ nyitva áll majd minden muzulmán és nem muzulmán vallású ember előtt, imahely mellett nagyon sok egyéb funkciót betölt majd: így lesz benne fitness-terem, 500 fős előadóterem, főzőiskola, könyvtár és gyermekmegőrző.

jealousy

Reklámok

0 Responses to “A Ground Zero közelében épül Amerika első zöld mecsete”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Kövess minket!


Facebook

Twitter

Ide írj nekünk!

greenpolis@gmail.com

HVG Goldenblog 2010 – 4. helyezés

Twitter

  • Egy hatalmas példa a 2016-os olimpia zöld megoldásaira: 105 méteres energiatermelő vízeséstorony is Rio partjainál bit.ly/NlwzBn 5 years ago
  • Las Vegasban 1.4 millió $-ból megépült a világ legnagyobb, 500.000 újrafelhasznált sörösüvegből készült épülete bit.ly/LRfCxq 6 years ago
  • A VELUX Cégcsoport 11 millió eurót fordított 2009 óta CO2 csökkentésre, és 8000 tonnával mérsékelte is a kibocsátást ishttp://bit.ly/LeuqJx 6 years ago
  • A válság előnyei: kiszuperált szupermarketből díjnyertes közkönyvtár Texasban bit.ly/N8B9Aa 6 years ago
  • Betört a zöld a luxusparadicsomokba is, 1.4 millió $-os tengerparti villa, kizárólag újrafelhasznált konténerekből bit.ly/PdNs47 6 years ago

Iratkozz fel, és minden zöldségről frissen értesítünk!

Csatlakozz a 11 követőhöz

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: