Így utazz/nyaralj zölden!

Bookmark and Share

Ma láttam egy (engem legalábbis) sokkoló reklámot (megtekinthető a Facebook oldalunkon), ami a repülés környezetre gyakorolt hatását mutatja be földhöz csapódó jegesmedvéken “keresztül. Tisztában vagyok vele, hogy kevesen fogják visszamondani a jegyüket/nyaralásukat a spot hatására, ugyanakkor mégis sok mindent tehetünk azért, hogy (kicsit) zöldebben, környezetbarátabb módon utazgassunk a világban.

Az International Ecotoursim Society pár tippje következik (tulajdonképpen evidensek, de összességében ráébreszthet pár nem túl nagy áldoztatot igénylő lépésre…)

1. A teljes kikapcsolódás a lakásodnak is jár!

Mielőtt elmész otthonról, érdemes minden kihúzható/ki/lekapcsolható készüléket üzemen kívül helyezni, és ha a hűtőd tud olyat, akkor “nyaraló” üzemmódba állítani (a mienk “cuki” – egy napernyős ágy villog a led-kijelzőjén ebben az állapotban – máris kész nyaralás-feeling :).

2. Repülj okosan

Már ha lehet okosan repülni… ez ugyanis az utazás leginkább környezetterhelő módja. Az egyetlen lehetőség, hogy ahol csak tudjuk, minimalizáljuk a légiközlekedéseinket, és vonattal, de akár inkább autóval megyünk az így is elérhető helyekre. Egy érdekes adat: ha a Párizs és London közötti utat repülő helyett vonattal tesszük meg, 90%-al kevesebb CO2 terheli a lelkünket. Ilyen távon a “repülősök” időben sincsenek “beljebb”, hiszen a reptérre ki kell érni 2 órával előbb, stb.

3. Utazz könnyedén

Azaz: ne csomagold túl magad! Csak annyit vigyél, amennyi szükséges (bevallom, ezzel a feladattal én nem mindig bírkózom meg, a “de mi lesz, ha…”-mániám miatt 🙂 , ezzel – akár repülővel, akár autóval mész – csökkentheted az üvegházhatású gázok kibocsátását. Nem is beszélve a reptereken beszedett túlsúly-sápról. Érdemes továbbá kerülni az olyan cuccok utaztatását, amiből megérkezve vagy a nyaralás alatt jelentős hulladék keletkezik (pl. ásványvíz cipelése olyan országba, ahol semmi gond nincs a csapvízzel, így itthon, vagy Németországban, Ausztriában stb.)

4. Szervezz tudatosan

Már azzal is sokat tehetünk, ha hotelt, apartmant vagy utazásszervezőt is tudatosan/felelősen keresünk. Érdemes a keresgélést pl az Ecotourism Explorer oldalon kezdeni, ahol elég sok ilyen adat össze van gyűjtve egy helyen.

A hoteleknél érdemes megnézni a honlapokat, ott általában jól látható helyen fel van tüntetve, ha a szállás figyel a fenntartható működésre, ennek megfelelően kezeli a hulladékot, használ fel/esetleg termel energiát stb. Ezek a hotelek (joggal)  büszkék rá, ha elnyernek egy-egy nemzetközi zöld-elismervényt, így az biztos nem kerüli el figyelmünket az oldalon. Vigyázni kell azonban az ún. “greenwasherekkel”, akik zöldnek hirdetik magukat, de mindez kimerül abban, hogy megkérnek: ne dobd le a földre napont a törököződet kimosatni. Ez nem más akkor mint PR. Semmi több.

5. Helyben is spórolj az energiával

Nyaralás alatt nem lebeg a szemünk előtt a légkondi okozta megugró villanyszámla és hajlamosabbak vagyunk az otthon már jól bevált víztakarékos szokásainkról is megfeledkezni (fogmosás, hajmosás, borotválkozás alatt stb.). Pedig egy hotelben is csak pár mozdulat kikapcsolni a légkondit, ha elmegyünk, vagy nem folyatni feleslegesen a vizet a fürdőben.

6. Közlekedj helyi módra

Ha megoldható, autóbérlés helyett érdemes – és izgalmasabb is – a helyiek által használt tömegközlekedést választani (vonat, busz, villamos). A legtöbb nyaralóhelyen pedig adja magát a kerékpár, egyéb nem motorizált eszközök, mint a riksa, vagy akár a szamár, a teve. És persze a lábunkról se feledkezzünk meg – nincs egészségesebb, mint a gyaloglás. És ingyen van!

7. Egyél helyben helyit

Csökkentsd a öko (vagy food)-lábnyomod azzal is, hogy tipikus helyi, helyben előállított/termelt ételt/gyümölcsöt/zöldséget eszel. Egyfelől, ha már az ember elutazik, érdemes nem a helyi Pizza Hutban múlatnia az idejét, hanem új, érdekes (és többnyire igen egészséges) friss ételeket kipróbálni.

Másfelől fontos,  hogy ezzel a helyi termelőket is támogatjuk, akiknek a terményei általában sokkal ízletesebbek, mint a több 100 km-ről odautaztatott/tartósított/fagyasztott/így-úgy kezelt termékek. Ráadásul a helyi piacok, utcai étkezdék különleges élményt nyújtanak, legyen szó Nizzáról, Dubrovnikról, vagy Ázsia bármely városáról.

8. Gondolj a karácsonyra – vegyél újratölhető elemet

…ami nem csak Balatonnál/tengerparton, de még a nagy karácsonyi vacsora alatt is működni fog a családi fényképezőgépben (persze, a legjobb, ha akkumulátoros a gép, ma már a legtöbb az). De ha borotváról, GameBoyról beszélünk, akkor is megéri, már rövidtávon is pénzt lehet vele spórolni, egyetlen elem élettartama az ezerszerese egy hagyományos alkáli elemének. Ha belegondolunk abba, hogy csak az USA-ban évente 180.000 tonna elemet dodnak ki, amivel a környezet nem tud mit kezdeni, sőt… jobb, ha mi más utat választunk.

Reklámok

0 Responses to “Így utazz/nyaralj zölden!”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Kövess minket!


Facebook

Twitter

Ide írj nekünk!

greenpolis@gmail.com

HVG Goldenblog 2010 – 4. helyezés

Twitter

  • Egy hatalmas példa a 2016-os olimpia zöld megoldásaira: 105 méteres energiatermelő vízeséstorony is Rio partjainál bit.ly/NlwzBn 5 years ago
  • Las Vegasban 1.4 millió $-ból megépült a világ legnagyobb, 500.000 újrafelhasznált sörösüvegből készült épülete bit.ly/LRfCxq 5 years ago
  • A VELUX Cégcsoport 11 millió eurót fordított 2009 óta CO2 csökkentésre, és 8000 tonnával mérsékelte is a kibocsátást ishttp://bit.ly/LeuqJx 5 years ago
  • A válság előnyei: kiszuperált szupermarketből díjnyertes közkönyvtár Texasban bit.ly/N8B9Aa 5 years ago
  • Betört a zöld a luxusparadicsomokba is, 1.4 millió $-os tengerparti villa, kizárólag újrafelhasznált konténerekből bit.ly/PdNs47 5 years ago

Iratkozz fel, és minden zöldségről frissen értesítünk!

Csatlakozz a 11 követőhöz

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: