Egyszerre múlt és jövő: lovaskocsis sziget az autógyártás fellegvára mellett

Bookmark and Share

Európából már bemutattunk pár teljesen (azaz nem csak szeptember 22. idejére) autómentes települést, amelyből egyre több van a kontinensen. Azonban az Egyesült Államokban, ahol az autó kvázi meghosszabbított lábként szolgál, meglepetésre ezt még korábban kezdték: a Mackinac Island 1898 óta autómentes.

Itt bizonyos szempontból megállt az idő, más szempontból nagyon is jövőbeemutató lépéseket tettek az élhetőbb lakóhelyért.

Amíg ugyanis Mackinac Islanden (a kerékpárok mellett) viktoriánus lovaskocsik közlekednek, a lakosság élvezi a teljes WiFi lefedettséget, és a megújuló energiából nyert áramellátást (30%). Az amerikaik híresen sok hulladékot termelnek a háztartásaikban – de nem itt. Ugyanis a szigeten 3 $-ba kerül minden egyes szemeteszsák elszállítása, így a komposztálás és hasznosítás nagyüzemben folyik minden házban.

Ráadásul a gyorsétterem-láncok teljesen ki vannak tiltva a szigetről – kivéve egy magányos, 2007-ben nyítl Starbucksot :). Az épületeknek pedig szigorúan illeszkedniük kell stílusban egymáshoz.

Különösen érdekes, hogy  ez a hely az autógyártás fellegvárától, Detroittól “nem messze” (5 órányira) található, és mégis: egyetlen Fordot vagy Chryslert sem látunk – helyette annál több lovaskocsit és kerékpárt. A fenti rendőrnek tehát gondolom a megszokottnál stressz-mentesebb élete van (vagy éppen fordítva a szekerek vs. bringások harcában?…).

Az 500 állandó lakosra 600 ló jut, akik húzzák fel-le szorgosan a múltbéli kocsikat, a turisták legnagyobb örömére. A lovak “termékei” sem mennek veszendőbe, a sziget földjeit “gazdagítják” műtrágyázás helyett.

A szigeten található, 1887-ben épült Grand Hotelbe lépve valóban olyan érzésünk lehet, mintha az 1900-as évek elején járnánk (ld. lent), ugyanakkor energiatakarékos hűtő-fűtő rendszert üzemeltetnek, és minden szempontból 21. századi technikákat alkalmaznak, ha a környezet megóvásáról van szó. Mint egy helyi (hotelben dolgozó/egyben történész) megjegyezte: nem akarnak egy újabb Disneylandként működni, nem árulnak múltat idéző csecsebecséket. Egyszerűen – mint mondja – ez egy olyan hely, ami úgy néz ki, mint 100 évvel ezelőtt, és így is fog kinézni 100 múlva is.

Aki a Nagy-tavak környékén jár Michigan-ben, látogasson el a szigetre, úgy tűnik, megéri…

jealousy

Reklámok

0 Responses to “Egyszerre múlt és jövő: lovaskocsis sziget az autógyártás fellegvára mellett”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Kövess minket!


Facebook

Twitter

Ide írj nekünk!

greenpolis@gmail.com

HVG Goldenblog 2010 – 4. helyezés

Twitter

  • Egy hatalmas példa a 2016-os olimpia zöld megoldásaira: 105 méteres energiatermelő vízeséstorony is Rio partjainál bit.ly/NlwzBn 5 years ago
  • Las Vegasban 1.4 millió $-ból megépült a világ legnagyobb, 500.000 újrafelhasznált sörösüvegből készült épülete bit.ly/LRfCxq 6 years ago
  • A VELUX Cégcsoport 11 millió eurót fordított 2009 óta CO2 csökkentésre, és 8000 tonnával mérsékelte is a kibocsátást ishttp://bit.ly/LeuqJx 6 years ago
  • A válság előnyei: kiszuperált szupermarketből díjnyertes közkönyvtár Texasban bit.ly/N8B9Aa 6 years ago
  • Betört a zöld a luxusparadicsomokba is, 1.4 millió $-os tengerparti villa, kizárólag újrafelhasznált konténerekből bit.ly/PdNs47 6 years ago

Iratkozz fel, és minden zöldségről frissen értesítünk!

Csatlakozz a 11 követőhöz

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: