Könyvajánló: a Föld legélhetetlenebb városai

Jó magyar szokás a panaszkodás, szeretjük szidni rendesen Budapestet (vagy más nagyvárost), ahol élünk, hogy az mennyire élhetetlen, mennyire szemetes, mocskos stb. Pedig hol vagyunk mi a négymilliós Linfenhez (Kína) képest, amely a világ legszennyezettebb városa.

Ha csak átfutjuk Mark Hertsgaard “Earth Odyssey” című könyvének tartalomjegyzékét, még egy kicsit jobban érezzük majd magunkat bőrünkben és városunkban. A könyv ugyanis – számos pozitív példa mellett – a világ legszennyezettebb, legkevésbé élhető városait, területeit mutatja be az író szemével.

Mark ugyanis 1991-ben úgy döntött, kvázi világkörüli útra indult – de nem ám fehér homokos Bounty-reklám szigeteket vette célba, nem a helyi kultúrák élvezetes részébe kóstolt bele. Helyette arra volt kíváncsi, hogy a Föld különböző országaiban, nagyvárosaiban hogyan viszonyulnak a környezetvédelemhet, a fenntartható működéshez.

Útja során 19 országot érintett összesen, ellátogatott Kína vegyszerekkel agyonszennyezett folyóihoz, az akkor még a mainál is rosszabb levegőminőséget produkáló Bangkokba, és interjút adott neki a többi között Václav Havel, Al Gore vagy Jacques Cousteau.

A könyv nem friss darab, több mint 10 éves, de mivel az írónak sok éves utazgatásait öleli fel, az általános tapasztalatok, valamint a helyiekkel és szakértőkkel készült interjúk (például a Szudán déli részén élő Dinka törzs tagjaival) máig érdekesek és főleg tanulságosak.

San Franciscoból indult sokéves útjára, amelyet Európában kezdett, két hónapot töltött Hollandiában, Franciaorszgában, Olaszországban, Németországban, Svédországban, majd az egykori Szovjetunió területén még öt hetet. Eljutott Afrika több orszgágába, Thaiföldre, Brazíliába, és hat hetet töltött Kínában is.

A könyvet magyarul nem adták ki (legalábbis én nem találtam, de ha valaki tud róla, akkor jelezze…), így csak eredeti nyelven érhető el az amazonon (ld. fent), de nem olyan borsos az ára, mint amennyire (szerintem) érdekes.

Reklámok

1 Response to “Könyvajánló: a Föld legélhetetlenebb városai”  1. 1 A világ 5 legzöldebb városa « Greenpolis Blog Visszakövetés - július 28, 2010 - 3:30 du.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Kövess minket!


Facebook

Twitter

Ide írj nekünk!

greenpolis@gmail.com

HVG Goldenblog 2010 – 4. helyezés

Twitter

  • Egy hatalmas példa a 2016-os olimpia zöld megoldásaira: 105 méteres energiatermelő vízeséstorony is Rio partjainál bit.ly/NlwzBn 5 years ago
  • Las Vegasban 1.4 millió $-ból megépült a világ legnagyobb, 500.000 újrafelhasznált sörösüvegből készült épülete bit.ly/LRfCxq 5 years ago
  • A VELUX Cégcsoport 11 millió eurót fordított 2009 óta CO2 csökkentésre, és 8000 tonnával mérsékelte is a kibocsátást ishttp://bit.ly/LeuqJx 5 years ago
  • A válság előnyei: kiszuperált szupermarketből díjnyertes közkönyvtár Texasban bit.ly/N8B9Aa 5 years ago
  • Betört a zöld a luxusparadicsomokba is, 1.4 millió $-os tengerparti villa, kizárólag újrafelhasznált konténerekből bit.ly/PdNs47 5 years ago

Iratkozz fel, és minden zöldségről frissen értesítünk!

Csatlakozz a 11 követőhöz

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: