Így őrzik más városok a bringákat – bevétel nekik, biztonság a tulajnak

Biztos sokan hallottátok azt a sztorit, ami tovább öregbítette az Európa Kulturális Fővárosa-projekt hírét: amikoris ellopták Pécsett egy norvég lány bringáját, aki azt hitte, Magyarországon nem kell leláncolni a kerékpárt, ha pár percre száll csak le róla. Hát le kell, sőt, még a kirakatban lévő cangák sincsenek biztonságban, ahogyan ez a győri eset is mutatja.

Nos, íme 7 bringbaiztos tipp a világból – lássuk más nagy (vagy kisebb) városok hogyan küzdenek a bringakedvelő tolvajok ellen. Ezek általában fizetős parkolóhelyek, de mindkét fél jól jár, hiszen a tulajoknak megér ennyit a biztonság, a város pedig egy autó helyén 6-10 bringát tud elhelyezni, így a forgalomcsökkentéssel párhuzamosan bevételre is szert tesz.

1. Tokió – Kasai parkoló


Tokióban havi 20 dollárnak megfelelő összegért tudhatjuk biztonságban a bringánkat, persze high-tech körülmények között, az alábbi video meg is mutatja, hogyan működik a mélygarázsos rendszer. Elég menő. A parkoló 6,480 bringát tud tárolni maximum, és már hat hasonló tároló építése van folyamatban Japánban.

2. Washington DC


A fővárosban található 150 helyes bringatároló állítólag szimbolikus jelentőségű is, hiszen a Washington DC lakosságának csupán 2 százaléka kerékpárhasználó. Ami nem sok. A KPG Design Studio által tervezett kupola-szerű építményben 12 dollár havonta a tárolás díja (+20 dollár éves tagdíj), és egy non-profit szervezet üzemelteti. A parkoló azonban több mint egy egyszerű tároló: helyet kapott itt bringaszervíz, kölcsönző, sőt, még öltöző, ruhatoroló rész is (gondolva biztos azon elszánt politikusokra, akiket csupán a problémás öltözködés tart vissza a bringázástól 🙂 .


3. Malmö – bringatorony


Nos, az 522 bringa tárolására alkalmas torony még nem éppen a valóság, de utópiának nem rossz. 2008-ban tervezte meg az UiD nevő tervező/tanácsadó cég Malmö városa számára, azonban soha nem épült meg. A háromszintes toronyban GPS rendszeren keresztül kommunikálhat(na) a bérlő a “parkolóval”, így pár percen belül hozzájutva leadott járgányához.

4. São Paolo – Ascobike

Havonta csupán 5 dollárba kerül itt egy hónapra a bringatárolás, ami nem csak a tulajoknak jó. Az alacsony ár ugyanis annak is köszönhető, hogy szinte nulla technikai megoldás van beépítve (ellentétben a fenti sci-fi parkolókkal), így biztosítanak munkát jó pár embernek São Paolo elővárosában. Ráadásul 1,700 bringa fér el egyszerre.


5. Amsterdam – ahol soha nem lehet elég hely

Amszterdamhoz nem kell különösebb kommentár, itt aztán soha nem lehet elég tárolóhelyekből. A Central Station melletti tároló nem kevesebb, mint 7,000 bringa parkoltatására alkalmas, a MacBike épülete azonban nélkülöz  minden kényelmi megoldást (le-fel a lépcsőn a cangával, keresgélni, merre lehet lekötve — GPS-liftrendszer, na persze 🙂

6. Tempe – kicsi város, magas színvonal

Az arizonai Tempe városa igazán nem nagy település, mindössze 160,000-en lakják, ami amerikai mércével tényleg kicsike. Ehhez képest példásan bringabarát város, amit a közösségi közlekedés központi épületében elhelyezett tárolórendszer is bizonyít. Az épület már magában is remek, zöldtetővel rendelkezik és 50 százalékkal kevesebb energiát használ fel, mint egy átlagos hasonló méretű intézmény. A bringatárolóban zuhany és zárható szekrény is a bérlők rendelkezésére áll, ami az arizonai klímát ismerve szintén plusz pont (bár ma azért talán Budapest is vetekszik a délnyugati sivatagi időjárással). Az éves díj 144 dollár. Nem egy ökör (bringa) ára (ott).

7. Bringa iglu – nem, nem eszkimóknak

Messze nem eszkimóknak készült, Spanyolország több városában tűnt fel ugyanis az alábbi bringaiglu. Ezen a linken található egy jó kis video, ami bemutatja, hogy is működik a Biceberg. Kártya bemutat, ajtó kinyílik, bringa/táska/sisak stb berak, ajtó el, bringa el is tűnt. Majd kivenni hasonlóképp kell, a gyártó szerint pár másodperc alatt kiadja a gép a tulajdonunkat. A legjobb benne, hogy nagyon kevés helyet igényel a városban, egy 23 férőhelyes tárolónak csak 1,5 m luk kell, 92 bringának valamivel több, 5,25 m.

jealousy

Reklámok

0 Responses to “Így őrzik más városok a bringákat – bevétel nekik, biztonság a tulajnak”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Kövess minket!


Facebook

Twitter

Ide írj nekünk!

greenpolis@gmail.com

HVG Goldenblog 2010 – 4. helyezés

Twitter

  • Egy hatalmas példa a 2016-os olimpia zöld megoldásaira: 105 méteres energiatermelő vízeséstorony is Rio partjainál bit.ly/NlwzBn 5 years ago
  • Las Vegasban 1.4 millió $-ból megépült a világ legnagyobb, 500.000 újrafelhasznált sörösüvegből készült épülete bit.ly/LRfCxq 5 years ago
  • A VELUX Cégcsoport 11 millió eurót fordított 2009 óta CO2 csökkentésre, és 8000 tonnával mérsékelte is a kibocsátást ishttp://bit.ly/LeuqJx 5 years ago
  • A válság előnyei: kiszuperált szupermarketből díjnyertes közkönyvtár Texasban bit.ly/N8B9Aa 5 years ago
  • Betört a zöld a luxusparadicsomokba is, 1.4 millió $-os tengerparti villa, kizárólag újrafelhasznált konténerekből bit.ly/PdNs47 5 years ago

Iratkozz fel, és minden zöldségről frissen értesítünk!

Csatlakozz a 11 követőhöz

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: