Bajban a Nílus-delta – Top-design Agropolis a megoldás?

A Nílus-delta környékén (is) nagy baj van, erre már egy ideje figyelmeztetnek a kutatók. A felmelegedés hatására emelkedik a vízszint (20 cm-t 100 év alatt), a sós víz pedig nagyon komoly problémák elé állítja az ott élőket. Mind mezőgazdasági, mind turisztikai szempontból. Ráadásul Kairó és Alexandria környéke egyre népesebb, a terület nem képes fenntartani önmagát, Egyiptom egyre nagyobb mértékű élelmiszer-importra kényszerül.

Egy olasz tervező most nem akármilyen design-ötlettel rukkolt elő, valódi sci-fibe illő városmodellt vetett papírra. Marjan Colletti „Khataba” (Al Jadida)-terve nem más, mint egy „agropolis”, azaz egy félig urbánus, félig mezőgazdasági jellegű település.

A hangsúly természetesen az élelmiszer termelésen van, de emellett minden más szükséges infrastruktúra is rendelkezésre állna, így pl. iskolák, kulturális –és egyéb kereskedelmi intézmények. Khatabát és Kairót  egy gyorsvonat kötné össze, mindössze 30 perces menetidővel.

A városmodell teljesen önfenntartó módon működne, természetesen üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül. Újrahasznosított hulladékot is használnának, így például háztartási szemetet, szennyvizet, amelyet pl. a környező földeken hasznosítanák ismét. A működtetésben a legnagyobb hangsúlyt a napenergia kapná, amelyben arrafelé ugyebár nincs hiány.

Azonban még ezt is fokoznák, az épületek homlokzata a tervek szerint ugyanis egy speciális új fejlesztésű, kvázi generátorként működő bevonattal készülne (kezelt/festett üvegfelületből, otikai kábelekből kialakított, sejtszerűen elhelyezett napelemek).

Mivel az egyik legnagyobb probléma az élelmiszer-beszerzés, ezért a terv lényege a fenntartható, környezetbarát élelmiszer előállítás, csak egy példa: a kör alakú termőföldeket állítólag gazdaságosabb lesz öntözni. További zöld szempont a termékek helyben való előállítása és fogyasztása is, hiszen így azokat nem kell utaztatni, főleg nem importálni.

A tervező szerint ez egyben a legfőbb vonzó tulajdonsága az agropolisnak földművesek, különböző iparosok szempontjából, hiszen itt helyben értékesíthetik, amit helyben termelnek meg. A tervező kimondottan számít a tehetősebb városlakókra is, akik a szennyezett Kairóból és Alexandriából így egy egészségesebb, zöldebb és modernebb környezetbe költözhetnének.

Szép tervek, nem vitás, bár a pár évvel ezelőtt kairói látogatás alapján ma elég nehezen tudok elképzelni egy ilyen űrközpont-szerű várost valahol a folyó-deltában… A finanszírozásáról már nem is beszélve.

Reklámok

0 Responses to “Bajban a Nílus-delta – Top-design Agropolis a megoldás?”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Kövess minket!


Facebook

Twitter

Ide írj nekünk!

greenpolis@gmail.com

HVG Goldenblog 2010 – 4. helyezés

Twitter

  • Egy hatalmas példa a 2016-os olimpia zöld megoldásaira: 105 méteres energiatermelő vízeséstorony is Rio partjainál bit.ly/NlwzBn 5 years ago
  • Las Vegasban 1.4 millió $-ból megépült a világ legnagyobb, 500.000 újrafelhasznált sörösüvegből készült épülete bit.ly/LRfCxq 6 years ago
  • A VELUX Cégcsoport 11 millió eurót fordított 2009 óta CO2 csökkentésre, és 8000 tonnával mérsékelte is a kibocsátást ishttp://bit.ly/LeuqJx 6 years ago
  • A válság előnyei: kiszuperált szupermarketből díjnyertes közkönyvtár Texasban bit.ly/N8B9Aa 6 years ago
  • Betört a zöld a luxusparadicsomokba is, 1.4 millió $-os tengerparti villa, kizárólag újrafelhasznált konténerekből bit.ly/PdNs47 6 years ago

Iratkozz fel, és minden zöldségről frissen értesítünk!

Csatlakozz a 11 követőhöz

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: