Lassan, de eléri Budapestet is a közösségi bringa-kölcsönzés

Éljen-éljen, a hírek szerint nemsokára (majdnem) ingyen lehet  biciklit kölcsönözni Budapesten. A nemsokára azért nem holnap lesz, 2011 nyarára ígérik, amiből így lesz is talán 2012 (saját tipp). A tervek szerint kezdetben 6,8 négyzetkilométeres területen lehet majd használni a kerékpárokat, amelyhez 74 dokkoló állomást húznak fel a fővárosban.

Az egyszeri regisztrációs díj valóban nem megfizethetetlen, 5000 Ft-ért bárki bekerülhet a rendszerbe (kezdetben 1000 Ft-ról jöttek a hírek, no comment, “apa, kezdődiiik”), ebből az összegből egyhuzamban fél óra ingyenes biciklizésre leszünk jogosultak.

Ez szerintem nem túl sok, saját tapasztalat szerint Ferencvárosból pl. a II. kerületbe kell egy 40 perc, persze nem futártempóban/gyakorlattal, csak kényelmesen). A feltehetően mágneskártyával működő rendszert a Parking Kft. készíti elő.

Eddig (és még egy ideig) az irigységtől zöld szemekkel tekintettünk az azúrkék tengerhez passzoló színű kék-bringás Nizzára (ld. a lenti képeken), a több mint 1200 km-es bringaúttal rendelkező Bécsre (Amszterdamról nem is beszélve), ahol nem pusztán a fenti rendszer létezik évek óta, de a kerékpáros közlekedés is a mindennapok része.

Bár Magyarországnak mindkét területen bőven van még hova fejlődnie, vannak biztató jelek. Például Óbudán már idén márciusban megnyitott a főváros első kerékpár kölcsönzője. A III. kerületi lakosok 200 forintért bérelhetnek egy napra biciklit a Laktanya utca végén kialakított helységben.

A nyugat-pannon térségben pedig 2006 óta működik egy regionális kerékpárkölcsönző rendszer, amely a Kőszegi központ mellett 10 alközponttal működik a térségben (Győrben, Mosonmagyaróváron, Fertődön, Sopronban, Celldömölkön, Szombathelyen, Rábafüzesen, Zalaegerszegen, Szécsiszigeten és Gyenesdiáson). A központot és a kölcsönző pontokat vonalkód-leolvasókkal és PC-kel látták el, a kerékpárok így bárhol felvehetők és leadhatók.

A Nyugat Pannon Regionális Kerékpárkölcsönző Rendszerrel csak egy baj van: túl nagy a távolság az egyes kölcsönző pontok között, a turisták többsége ugyanis sokalja a nemritkán 50-60 kilométeres távolságokat.

Hulk

Reklámok

0 Responses to “Lassan, de eléri Budapestet is a közösségi bringa-kölcsönzés”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Kövess minket!


Facebook

Twitter

Ide írj nekünk!

greenpolis@gmail.com

HVG Goldenblog 2010 – 4. helyezés

Twitter

  • Egy hatalmas példa a 2016-os olimpia zöld megoldásaira: 105 méteres energiatermelő vízeséstorony is Rio partjainál bit.ly/NlwzBn 5 years ago
  • Las Vegasban 1.4 millió $-ból megépült a világ legnagyobb, 500.000 újrafelhasznált sörösüvegből készült épülete bit.ly/LRfCxq 5 years ago
  • A VELUX Cégcsoport 11 millió eurót fordított 2009 óta CO2 csökkentésre, és 8000 tonnával mérsékelte is a kibocsátást ishttp://bit.ly/LeuqJx 5 years ago
  • A válság előnyei: kiszuperált szupermarketből díjnyertes közkönyvtár Texasban bit.ly/N8B9Aa 5 years ago
  • Betört a zöld a luxusparadicsomokba is, 1.4 millió $-os tengerparti villa, kizárólag újrafelhasznált konténerekből bit.ly/PdNs47 5 years ago

Iratkozz fel, és minden zöldségről frissen értesítünk!

Csatlakozz a 11 követőhöz

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: