Guruló farm, helyi piac, infoközpont és látványkonyha – egyben, Chicagóban

Többfunkciós design-utánfutó segíti a helyi élelmiszerek és a lakosok egymásra találását Chicagóban

Praktikus, látványos és minden szereplőnek előnyös kezdeményezést hozott szó szerint (vászon)tető alá egy chicagoi alternatív designiskola, az Archeworks. Miután az iskola hallgatói helyi farmereknél, közösségi kertészetekben (itthon kevéssé elterjedt, ún. community gardens-ben) önkénteskedtek, a tapasztalatokból született ötletek sokasága egy többfunkciós utánfutó formájában egyesült.

Ahogyan arról a New York-i Architect’s Newspaper is hírt adott, a Mobile Food Collective (MFD) névre keresztelt szerkezetben nem kevesebb dolog egyesül, mint egy farm (ill. az ahhoz szükséges eszközök), egy helyi termelők által működtetett piac, kiállítótér/infoközpont, és egy kitűnő látványkonyha.

Az idei Velencei Biennálén is látható közösségi utánfutóval a műhely célja lényegben a design és a helyi kezdeményezések, helyi közösségek összekapcsolása volt, ráadásul Chicago egyik kiválasztott városrésze kiváló terepnek is bizonyult a minta-projekt elindításához.

A városrészben számos olyan szabad földterület található – akár zsebkendőnyi méretű, akár focipálya nagyságú – amely alkalmas helyi élelmiszertermesztésre, paradicsompalántáktól kezdve a nagyobb helyigényű terményekig.

Az utánfutó járja a környéket, kínálja a helyben termesztett friss élelmiszereket. Emellett vetőmagot, a termesztéshez szükséges egyéb alap-eszközöket, s nem utolsósorában jó tanácsokat is nyújt az érdeklődőknek.

Arról nem is beszélve, hogy aki csupán jót, frisset, helyit és egészségeset akar enni, az is megtalálja számításait a guruló farm-piacnál.

Az ötlet nem rossz, a rendszeres hétvégi fagyiskocsi kolompolás helyett hasonló utánfutókat mi is szívesebben látnánk Budapest utcáin.

Reklámok

0 Responses to “Guruló farm, helyi piac, infoközpont és látványkonyha – egyben, Chicagóban”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Kövess minket!


Facebook

Twitter

Ide írj nekünk!

greenpolis@gmail.com

HVG Goldenblog 2010 – 4. helyezés

Twitter

  • Egy hatalmas példa a 2016-os olimpia zöld megoldásaira: 105 méteres energiatermelő vízeséstorony is Rio partjainál bit.ly/NlwzBn 5 years ago
  • Las Vegasban 1.4 millió $-ból megépült a világ legnagyobb, 500.000 újrafelhasznált sörösüvegből készült épülete bit.ly/LRfCxq 5 years ago
  • A VELUX Cégcsoport 11 millió eurót fordított 2009 óta CO2 csökkentésre, és 8000 tonnával mérsékelte is a kibocsátást ishttp://bit.ly/LeuqJx 5 years ago
  • A válság előnyei: kiszuperált szupermarketből díjnyertes közkönyvtár Texasban bit.ly/N8B9Aa 5 years ago
  • Betört a zöld a luxusparadicsomokba is, 1.4 millió $-os tengerparti villa, kizárólag újrafelhasznált konténerekből bit.ly/PdNs47 5 years ago

Iratkozz fel, és minden zöldségről frissen értesítünk!

Csatlakozz a 11 követőhöz

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: