2010-ben Darwin Ausztrália legzöldebb városa – Perth az utolsó

A legurbanizáltabb ország legzöldebb városai – Ausztrália TOP 20

A 40 éve alapított Australian Conservation Foundation felállította a legfenntarthatóbban működő Ausztrál városok listáját. A szervezet célja a környezettudatos életmód népszerűsítése, oktatása, terjesztése az ausztrál lakosság körében, ez ügyben szorosan együttműködnek civil és kormányzati szervekkel. Nem véletlen, hogy Ausztrália az egyik legurbanizáltabb ország, hiszen a lakosság 80% a tengerpart közelében, városokban él.

A dobogós helyeken Darwin, Sunshine Coast, és Brisbane szerepelnek, s a legkevésbé zöld város címét Perth „nyerte el”. Canberra az 5., Sydney pedig a 12. helyezést érte el.

A sorrendet több szempont szerint állították össze, így figyelembe vették a természet állapotát jelző mutatókat (levegő/víz minőség, biodiverzitás, ökológiai lábnyom, zöld épületek), az életminőséget meghatározó mutatókat (pl. népsűrűség, foglalkoztatás, egészségügyi ellátás, közlekedés), továbbá oktatás, élelmiszer előállítás stb.

A kutatás készítői kiemelték: egyik város sem lehet elégedett, hiszen a 15 viszgált szempontból egyik település sem teljesített kiválóan, Darwin például nyolszor kevésbé működik fenntarthatóan, mint az „ideális város”.

Mint azt Don Henry (ACF) elmondta, az ausztrálok használják a legtöbb energiát és vizet a fejlett országok lakosai közül, és ők birtokolják a legtöbb autót is fejenként.

Európában egyébként a “legzöldebb város”címmel Koppenhága büszkélkedhet, a Siemens által 2009-ben összeállított European Green City Index második és harmadik helyét Stockholm és Oslo foglalja el. Budapest ezen a listán 17. helyet kapta.

Kíváncsiak lennénk egy Magyarországra vonatkozó felmérésre, de egy biztosító erősen PR-ízű „LegZöldebb Város” versenyén túl nem nagyon találtunk érdemi (mérhető adatokra támaszkodó) rangsorolást.

Ha valaki mégis tud ilyenről, ossza meg velünk!

Ja, és persze íme a teljes Ausztrál lista, innen:

 1. Darwin
 2. Sunshine Coast
 3. Brisbane
 4. Townsville
 5. Canberra-Queanbeyan
 6. Hobart
 7. Melbourne
 8. Gold Coast-Tweed
 9. Cairns
 10. Bendigo
 11. Toowoomba
 12. Sydney
 13. Launceston
 14. Adelaide (megosztott 14. hely)
 15. Ballarat (megosztott 14. hely)
 16. Albury-Wodonga
 17. Wollongong
 18. Newcastl
 19. Geelong
 20. Perth
Reklámok

0 Responses to “2010-ben Darwin Ausztrália legzöldebb városa – Perth az utolsó” 1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Kövess minket!


Facebook

Twitter

Ide írj nekünk!

greenpolis@gmail.com

HVG Goldenblog 2010 – 4. helyezés

Twitter

 • Egy hatalmas példa a 2016-os olimpia zöld megoldásaira: 105 méteres energiatermelő vízeséstorony is Rio partjainál bit.ly/NlwzBn 5 years ago
 • Las Vegasban 1.4 millió $-ból megépült a világ legnagyobb, 500.000 újrafelhasznált sörösüvegből készült épülete bit.ly/LRfCxq 5 years ago
 • A VELUX Cégcsoport 11 millió eurót fordított 2009 óta CO2 csökkentésre, és 8000 tonnával mérsékelte is a kibocsátást ishttp://bit.ly/LeuqJx 5 years ago
 • A válság előnyei: kiszuperált szupermarketből díjnyertes közkönyvtár Texasban bit.ly/N8B9Aa 5 years ago
 • Betört a zöld a luxusparadicsomokba is, 1.4 millió $-os tengerparti villa, kizárólag újrafelhasznált konténerekből bit.ly/PdNs47 5 years ago

Iratkozz fel, és minden zöldségről frissen értesítünk!

Csatlakozz a 11 követőhöz


%d blogger ezt kedveli: